ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

επιλογή Βιογραφίας

ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ο Κρητικός χωροφύλακας που έμεινε στη φρουρά της Σμύρνης μέχρι την ύστατη ώρα

Ήταν από τους χωροφύλακες, έμπιστους του Ελευθερίου Βενιζέλου, που αποστρατεύθηκαν μετά την ήττα του 1920, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αμέσως μετά όλοι τους επιστρατεύθηκαν και εκείνος στάλθηκε στη Σμύρνη, στη φρουρά της οποίας παρέμεινε μέχρι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην πόλη.

Ο Μιχαήλ Βλαχάκης ήταν το τέταρτο παιδί του Νικολάου και της Ειρήνης. Τα μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν, ο Γεώργιος, ο Ιωάννης και ο Εμμανουήλ. Γεννήθηκε το 1894 στα Βλαχιανά  Αυγενικής  Μαλεβιζίου και στις 24 Απριλίου 1914 κατατάχθηκε στη Σχολή Κρητικής Χωροφυλακής Χανίων. Ο ίδιος μάλιστα έχει διατηρήσει τετράδιο με την πορεία του στη χωροφυλακή, από την ημέρα της κατάταξής του. Υπηρέτησε στη Σάμο και τη Μυτιλήνη, αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη, και το 1920 τον κάλεσε ο Βενιζέλος στην Αθήνα, ως έμπιστό του για την τήρηση της τάξης, ενόψει τον εκλογών. Με την ήττα του Βενιζέλου όσοι Κρήτες χωροφύλακες βρέθηκαν στην Αθήνα θεωρήθηκαν άνθρωποι του εθνάρχη και το Λαϊκό Κόμμα τούς αποστράτευσε. Όλοι τους κλήθηκαν αμέσως μετά να υπηρετήσουν στο στρατό ξηράς.

Ο Μιχαήλ Βλαχάκης βρέθηκε να υπηρετεί στην περιοχή Μπουρνόβα, στα περίχωρα της Σμύρνης. Κατά την οπισθοχώρηση διατάχθηκε από το φρουραρχείο να τεθεί επικεφαλής διμοιρίας στρατιωτών να μεταβεί στο λιμάνι για την τήρηση της τάξης, όπου βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι. Βλέποντας ο ίδιος την κατάσταση, έχοντας και την εμπειρία της χωροφυλακής, τοποθέτησε τους άνδρες του σε θέση που μπορούσε να ελέγχει το χώρο του λιμανιού. Η εντολή του ήταν να μη μετακινηθεί κανείς και μόνο σε περίπτωση ανάγκης θα τους έδινε ο ίδιος διαταγές.

Κάνοντας κάποια στιγμή περιπολία στο λιμάνι μαζί με δύο στρατιώτες, είδε τη μονάδα του να επιβιβάζεται σʼ ένα καράβι. Φώναξε το σιτιστή και ζήτησε εξηγήσεις. Ο τελευταίος του απάντησε ότι η μονάδα του έφευγε.

-Καλά, εμένα με έχετε διαγράψει απʼ τη δύναμη της μονάδας;

-Όχι, του απάντησε ο σιτιστής. Δεν είσαι διαγραμμένος, αλλά εμείς φεύγομε.

Τότε ο Μ. Βλαχάκης γύρισε προς το μέρος που ήταν η διμοιρία του, συγκέντρωσε τους άνδρες του και τους είπε:

-Παιδιά, εγώ φεύγω με τη μονάδα μου, εσείς να γνωρίσετε στο φρουραρχείο και να με αναφέρετε ότι σας εγκατέλειψα. Σαν παλιός χωροφύλακας έχω διδαχθεί και ξέρω τους νόμους. Σας λέω ότι, «πας στρατιωτικός σκοπός ή προόπτης όστις εγκαταλείψει την θέσιν του χωρίς να εκπληρώση την όποιαν έλαβε εντολήν, τιμωρείται με θάνατον».

Έτσι αναφέρει κι ο ίδιος στο τετράδιο της Σχολής Χωροφυλακής. Όταν τελείωσε την παρουσίαση του νόμου, όλοι μαζί οι άνδρες του, τού λένε: «κι εμείς μαζί σου κυρ δεκανέα». Κι επιβιβάζονται όλοι στο πλοίο.

Το ίδιο βράδυ μπήκαν οι Τσέτες στη Σμύρνη.


Τις φωτογραφίες και τα στοιχεία για τον Μιχαήλ μάς παρέδωσε ο γιος του Γεώργιος Βλαχάκης, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος

για το site μας από τον τοπικό τύπο.